به گزارش قدس آنلاین، دومین قسمت برنامه «نقد سینما» که شب گذشته 13 بهمنماه روی آنتن رفت، به نقد فیلمهای روز دوم چهلویکمین جشنواره بینالمللی فیلم فجر یعنی «آه سرد»، «جنگل پرتقال» و «یادگار جنوب» با حضور عوامل اختصاص داشت. همچنین مهدی شیخ صراف، احسان طهماسبی و زهرا اردکانی به نقدوبررسی فیلمها پرداختند.
در بخش دیگر برنامه امیررضا مافی به عنوان میزبان با حمید صنیعیمنش و رضا میرمحرابی از روزنامهنگاران سینما درباره اخبار و حواشی این دوره از جشنواره گفتگو کرد.
همچنین میز گفتگوی ویژه این برنامه نیز میزبان سجاد صفارهرندی و اکبر نبوی با موضوع مدیریت فرهنگی و جشنواره فیلم فجر بود.
ابتدا سیدرضا محقق، تهیهکننده «آه سرد»، که امسال 2 فیلم در جشنواره فیلم فجر دارد، گفت: مهمترین رسالتی که یک فیلم دارد این است که در یک جایگاه رسمی به نمایش دربیاید. این خستگی کار را از تن شما درمیآورد. اگر غیر از این باشد و فیلمساز اثری که میسازد، دیده نشود، ارزشی ندارد. اگرچه کار، کار خوبی هم باشد.
وی درباره تحریم جشنواره از سوی برخی افراد نیز خاطرنشان کرد: ما حق داریم برای خودمان تصمیم بگیریم اما برای دیگران اصلا و این امر در هیچ جای دنیا پذیرفته نیست. من میتوانم شرکت نکنم اما نباید شخصیت دیگران را ترور کنم.
در ادامه برنامه مهدی شیخصراف منتقد در میز نقد «آه سرد» به مفاهیمی که فیلم قصد بیان کردنشان را داشته است، اشاره و تصریح کرد: ما انتظارمان از کسی که خود قبلاً تجربه نگارش فیلمنامه داشته و کارهایش را دیگران ساختهاند، این نبود. فیلمساز هرچهقدر نمای سکوت، سرما، سیگار کشیدن، سفیدی نشان بدهد، الزاماً مخاطب به تفکر وادار نمیشود.
سپس مهدی مافی مجری برنامه «نقد سینما» درباره «آه سرد» گفت: گزارهای که فیلم به دنبالش است، شکل نمیگیرد و قوام پیدا نمیکند. نمیخواهم قصه فیلم را افشا کنم؛ اما این روابطی که فی ما بین شخصیتهای فیلم است، بلوغ پیدا نمیکند. اگر قرار است تامل کنیم نیازمند یک پشتوانه تفکری هستیم اما آن پشتوانه چه بوده است؟ من درنیافتم و متوجه نشدم رابطه بین پسر و پدر و پسر و مادر چه بوده است.
مهدی شیخصراف در ادامه عنوان کرد: اینها چیزهایی است که پیرنگ باید به آن کمک بکند یعنی شاهپیرنگ باید داشته باشیم و نکته این است که چون فیلم از این ویژگیها بیبهره است نمیتواند بزند به گذشته، یا حواشی و اتفاقها نقب بزند.
در بخش دیگر برنامه احسان طهماسبی به نقدوبررسی فیلم سینمایی «جنگل پرتقال» پرداخت و بیان کرد: فیلم «جنگل پرتقال» در ادامه مسیر فیلمسازی آرمان خوانساریان است. او با فیلمهای کوتاهی که ساخته، توانسته است مسیر درستی را در فیلمسازی طی کند و به نظر من بهترین فیلم این دو روز جشنواره بود.
امیررضا مافی میزبان «نقد سینما» در ادامه برنامه با حمید صنیعیمنش و رضا میرمحرابی درباره جشنواره فجر 41 به گفتگو پرداخت.
حمیدصنیعیمنش، روزنامهنگار با اشاره به حواشی ایجاد شده درباره جشنواره فجر 41 گفت: نقطه زیبا حضور کارگردان و تهیهکنندهای است که با همدلی و به احترام خبرنگاران و اصحاب رسانه میآیند. با وجود اینکه کارگردان فیلم «جنگل پرتقال» کسالت داشت، شرکت کرده بود.
وی یادآور شد: من اطمینان دارم سال بعد این قضیه شکل دیگری پیدا خواهد کرد. جشنواره در سالهای گذشته یک ویترینی شده است برای اینکه بخواهند با نه گفتن و ژستهای منفی خودشان را تبلیغ کنند.
رضامیرمحرابی روزنامهنگار نیز به ضرورت گفتگو اشاره و اظهار کرد: فضای جشنواره حذف شدنی نیست بلکه فرصتی برای کشف فیلمسازان جوان است. ما امروز هم یک فیلم خوب از فیلمساز کار اولی یعنی «جنگل پرتقال» را داشتیم. اینها فرصتی است که یک فیلمساز کارش را نمایش بدهد. اساسا فیلم ساخته میشود که دیده شود.
در ادامه برنامه امیررضا مافی با مجتبی رشوند تهیهکننده فیلم «یادگارجنوب» به گفتگو نشست.
وی درباره دیر رسیدن فیلم به جشنواره بیان کرد: تا امروز صبح ما درگیر رساندن کار به جشنواره بودیم و من از نتیجه کار راضی هستم. درباره همکاری با کارگردانان جوان این اثر یعنی پدرام پورامیری و حسین امیری دوماری که هنرمند و به دور از حاشیه هستند باید بگویم که بسیار لذتبخش بود.
به گفته تهیهکننده «یادگارجنوب»، این فیلم سینمایی به لحاظ تولیدی و فیلمنامه کاری سختی بود اما آن تولید سخت با همراهی کارگردانان و عوامل آسان شد.
سپیده: مجتبی رشوند در پاسخ به اینکه آیا به زودی فیلم را اکران خواهند کرد یا نه، گفت:
در حال حاضر به اکرانش فکر نمیکنیم و میخواهیم کار بیشتر در جشنوارهها بیشتر دیده شود چراکه اثری متفاوت است. ناگفته نماند که درآوردن این نوع روایت بسیار سخت بود و شاید برای نسلِ جوانِ ماجراجویِ کنجکاو جذاب باشد.
در ادامه زهرا اردکانی فعال رسانه درباره فیلم «یادگارجنوب» اظهار کرد: ما از منظر سوژگی با سه سطح از بازنمایی فاعلیت زنانه در این فیلم سروکار داریم؛ زنی که منفعل و قربانی است. حتی فیلم یک صحنه نمادین درباره این کاراکتر دارد که دو مرد درباره ازدواج این زن تصمیم میگیرند در حالیکه خودش حضور ندارد و در کماست. این پایینترین سطح فاعلیت زنانهست. در شخصیت رعنا ما یک مقدار فاعلیت را در این زن بیشتر میبینیم. برای چیزهایی که میخواهد به دست بیاورد، تلاش میکند اما خیلی قوی نیست. سطح بعدی شخصیت زنی است که کمتر در فیلم حضور دارد. ما با یک زن بسیار قوی مواجه هستیم که هم در زندگی شخصی خود فاعلیت دارد و تصمیم گرفته است و هم درباره تصمیم نهاییاش در رابطه با مردی که در زندگیاش هست. حتی درباره مرگش نیز تصمیم میگیرد.
وی در پاسخ به این سوال که به جز مساله بازنمایی و زنان چه سویههایی برای استفاده از مطالعات زنان به شکل درست در نقادی فیلمها وجود دارد، عنوان کرد: بازنمایی و تاثیر زنان یک مساله و موضوع دوم «نگاه زنانه» است. یعنی ما وقتی فیلم را نگاه میکنیم، چه مرد ساخته باشد، چه زن، دنبال این هستیم که آن نگاههای زنانه، یعنی آن منظری که آن زن در آن لحظه تجربه میکند، آیا در فیلم دیده میشود یا نه.
میز گفتگوی ویژه آخرین بخش برنامه «نقد سینما» بود که سجاد صفارهرندی و اکبر نبوی درباره «جشنواره فجر؛ کارناوالیسم یا رویداد فرهنگی» گفتگو کردند.
سجاد صفارهرندی درباره موضوع مورد بحث بیان کرد: مدیریت فرهنگی در جمهوری اسلامی تا حد زیادی بر شم و غریزه مبتنی بوده است تا نظریه. این مساله یک جاهایی کار کرده و یک خلاقیتهایی برخاسته که قابل ستایش بوده است. اکنون ما نیاز داریم با بازخوانی این تجربه به عنوان یک گنجینه و با تبدیل آن به شمّی که در ناخودآگاه کارگزاران فرهنگی وجود داشته است، فضا را برای استراتژی فرهنگی فراهم کنیم. من معتقدم از دل تجربه زیسته تاریخیست که نظریهها ایجاد میشوند.
اکبر نبوی نیز در سخنانی خاطرنشان کرد: اگر جشنواره فیلم فجر نبود و در سال 1361 شکل نمیگرفت، در سالگرد پیروزی انقلاب، سینما نمیتوانست این مسیر را طی کند. پس جشنواره فیلم فجر در تثبیت سینمای ایران نقش بسیار مهمی داشته است.
نظر شما